20 principes ‘to #thrive’ – principe 2 “speel bewust”

Een ander belangrijk principe om mijn potentieel optimaal te benutten dat ik tijdens mijn sportcarrière ervaren heb en waarvoor ik later wetenschappelijke onderbouwing vond is "speel bewust".

2. Speel bewust

Een van mijn eerste coaches was een sportman in hart en nieren. Iemand die zelf altijd actief sportte en zijn eigen grenzen verlegde. Hij was voor ons, in ieder geval voor mij, misschien wel onbewust het voorbeeld van iemand met een bewuste sportattitude. Iemand die sportte en leefde met plezier, aandacht en de wil om beter te worden. Als je dan, gesteund door de broadenbuild_theorywedstrijdresultaten, zelf merkt dat je persoonlijk en als team groeit in iets waar je plezier aan ontleent neemt je gevoel van zelfwaardering geweldig toe. Je ontwikkelt een hogere mate van zelfbewustzijn, een positief zelfbeeld en een sterkere motivatie. Aspecten die ook in andere contexten zoals school of werk van grote toegevoegde waarde zijn. Je durf en bereidheid om buiten je comfortzone te stappen neemt toe waardoor je kansen creëert om je grenzen te verleggen, en je zelfbewustzijn, zelfbeeld en motivatie nog meer versterkt worden. Je ervaart positieve emoties in je leven wat leidt tot positieve gedachtes en een positief zelfbeeld met een bredere en positievere kijk op de wereld. Dat leidt weer tot meer positieve emoties. In die zin ontstaat er een opwaartse spiraal zodat je kunt uitgroeien tot de persoon jij kan en wilt zijn.

In maart 2007 heeft het Mulier Instituut in het kader van het Olympisch Plan 2028 en in opdracht van het NOC*NSF onderzoek gedaan naar de vraag: "Aan welke door de Nederlandse samenleving breed gedragen kernwaarden kan sport een bijdrage leveren en via welke sportpraktijken kan dit worden gerealiseerd?" Zij concluderen dat de sportwaarden well-being / gezondheid en zelfvertrouwen/zelfwaardering goed bevorderd kunnen worden en vanwege het positieve effect op het karakter van mensen nastrevenswaardig zijn. In die zin is het wegvallen van het Olympisch Plan een grote misser. We hadden samen een hele generatie kunnen laten opgroeien met o.a. deze twee kernwaarden. Wat was daarvan het effect geweest op maatschappelijke thema's als pesten, eenzaamheid of burn-outs, of op het innovatie- en prestatievermogen van ons land? Had de investering van een eventuele Olympische Spelen zich dan niet al op voorhand terugverdiend? Klik hier voor het rapport van het Mulier instituut 20120829_uitwerking_sportwaarden_olympisch_plan.

Tegenwoordig nemen mindfulness trainingen gretig aftrek. Een definitie voor mindfulness is het intentioneel sturen van aandacht, zonder oordeel, identificatie of deelname maar met acceptatie, naar gebeurtenissen in het huidige moment, naar dat wat we aan het doen zijn of wat we ervaren. Het trainen van mindfulness, oftewel ons vermogen om onze aandacht te reguleren en afleiding te voorkomen, is een belangrijke vaardigheid om in de dynamiek en hectiek van het huidige bestaan het gevoel te behouden in controle te zijn en niet geleefd te worden. Het leidt o.a. tot minder stress en energieverlies aan nare emoties, meer focus en daarmee betere prestaties. Het trainen van deze 'aandachtspier' gebeurt bij mindfulness cursussen vaak via verschillende meditatievormen. Het is echter ook goed mogelijk dit via sport te trainen. Zodra de lichamelijke activiteit of het spel zo uitdagend wordt dat je aandacht 100% bij je taak moet zijn voor een goede uitvoering is je aandacht immers uit je hoofd en gericht op je lichaam. Iedereen die een teamsport gespeeld heeft weet dat het draait om zien-doen en niet om zien-denken-doen.

Naast het bewust leren sturen van je aandacht en de mogelijkheid om persoonlijke groei te ervaren, realiseren teamsporten nog een belangrijk effect. Ze brengen spel, plezier, positieve emoties in ons leven. Ze brengen ons de inzichten bij om het leven te beleven als een spel, als een geweldige uitdaging om iedere keer ons beste spel te spelen en daar beter in te worden. Het belang daarvan is op prachtige wijze omschreven door de Engels filosoof Alan Watts. Klik hier voor zijn video 'work and play'.

Op jonge leeftijd heb ik het geluk gehad getraind en gecoacht te mogen worden door iemand met een sportattitude. Een positief ingesteld iemand die sportte, coachte en leefde met plezier, aandacht en de wil om beter te worden. Hij speelde ieder spel bewust. Zo'n voorbeeld gun ik iedereen en zo'n voorbeeld wil ik graag voor anderen zijn.

Geef een reactie