Johan, je maakte dat ik het zag, het duurde alleen ruim 10 jaar voor dat ik het door had. Dank je.

Ongeloof, verdriet en dankbaarheid. Eigenaardig om die gevoelens achter elkaar te ervaren. Ik zit in de auto, rijd net weg bij een coach-afspraak. Op de radio hoor ik het nieuws. “Johan Cruijff is op 68-jarige leeftijd overleden”. Ik geloof het niet. Johan Cruijff overleden? Hij was toch bovenmenselijk. Ik voel me verdrietig. Raar eigenlijk want ik heb hem al jaren niet meer gesproken en echt dikke vrienden waren we natuurlijk niet. Ik ben verdrietig omdat er iemand overlijdt waar ik veel aan te danken heb. Iemand die mij, misschien onbewust, richting, inspiratie en vertrouwen heeft gegeven.

Johan Cruyff University

Eind ’98. Ik heb net mijn VWO diploma behaald en heb geen idee wat ik wil worden of studeren. Het enige wat ik zeker weet is dat ik wil sporten. Ik ben jeugdinternational, handbal in de 20160324_Cruyff_University kopieeredivisie en wil er alles voor doen om uit te groeien tot international. Weinig vervolgstudies blijken echter bereid topsporters te faciliteren om sport en studie te combineren. Een oom van me attendeert me op een initiatief aan de Hogeschool van Amsterdam. Vanaf studiejaar 99-00 start daar een Johan Cruyff University. Tijdens de eerste persconferentie ben ik direct enthousiast. Johan, met naast hem Wim de Wit, leggen inspirerend uit hoe zij topsporters de kans gaan bieden sport en studie te combineren.

FC Barcelona - Valencia

Vier jaar later studeerde ik als een van de eerste studenten cum laude af. Omdat mijn scriptie “Het spel van de verandering ” een van de eerste zou zijn vroeg ik Cruijff via Wim de Wit of hij mij wilde sponsoren waardoor ik de scriptie mooi kon laten vormgeven. Niet in geld maar in 20160324_Toegangskaarten_Barca toegangskaarten voor FC Barcelona. Johan zegde toe. Samen met de vormgever vloog ik naar Barcelona. Johan ontving ons thuis en overhandigde ons de kaarten. Kaarten waarmee we ook de VIP-lounge in mochten. Na de wedstrijd kwam Johan ons in die lounge opzoeken. Hoewel ongeveer iedereen die daar binnen was met hem op de foto wilde, nam hij uitgebreid de tijd om ons op zijn welbekende Cruijffiaanse wijze uit te leggen wat hij van de wedstrijd vond.

Cruijffiaanse inzichten

Met Cruijffiaanse uitspraken als ‘je wint niet met de beste spelers maar met de spelers die het beste samenspelen’, ‘de tegenstander in je hoofd is sterker dan die aan de andere kant van het veld’ en ‘je gaat het pas zien als je het door hebt’, heeft hij mij toen al laten zien dat mijn echte drive en kwaliteit schuilt in mensen helpen het beste uit zichzelf en elkaar te halen. Het duurde alleen nog ruim 10 jaar voordat ik voldoende ervaring had opgedaan om dat ook echt door te hebben. Johan bedankt.

Als bewijs voor mijn dankbaarheid post ik een foto van mijn diploma. Om zichtbaar te maken hoe groot de maatschappelijk impact van Johan was nodig ik iedere Cruyff alumni uit zijn of haar dankbaarheid te uiten door hetzelfde te doen.

20160324_diploma_Cruyff

Geef een reactie