20 principes ‘to #thrive’ – principe 1 “ontwikkel beweegplezier”

Teamtopsport kan gezien worden als een soort laboratorium-setting waar waarden die horen bij de huidige complexe en dynamische kenniseconomie, zoals Teaming en Thriving, inspirerend zichtbaar en eigen gemaakt kunnen worden. Mijn doel is om universele lessen en inzichten uit dit speelveld te vertalen naar andere sportieve, maatschappelijke en zakelijke communities om zo het potentieel van mensen en teams te versterken.

Gedurende mijn tijd als topsporter heb ik de luxe gehad met veel verschillende coaches en teamgenoten samen te mogen werken. Dankzij hen heb ik veel waardevolle inzichten ervaren en geleerd over hoe mijn potentieel te benutten en hoe optimaal samen te spelen. Na mijn sportcarrière heb ik tijdens mijn werk als consultant praktische en wetenschappelijke onderbouwing voor deze inzichten gevonden. Inzichten die ik tegenwoordig als coach van de coach overbreng op (jonge) mensen binnen de sportwereld, het bedrijfsleven en het onderwijs.

1. Ontwikkel beweegplezier

De mens is gemaakt om te bewegen. Het brengt veel goeds voor lichaam en geest. Wetenschappelijke studies laten zien dat de effecten van bewegen op onzeLong Term Athlete Development model
cognitie, gemoedstoestand (stressniveau), gezondheid en sociale verbondenheid (onderlinge betrekkingen) positief zijn. Wie daar meer over wilt lezen raad ik aan eens op de website van de Faculteit bewegingswetenschappen van de Universiteit Maastricht te kijken of een college van prof. dr. Erik Scherder te volgen. Steeds minder brengen we onze tijd echter bewegend door. Om toch voldoende te bewegen is het belangrijk dit tot een plezierige activiteit te maken. Een activiteit waaraan je positieve emoties ontleent omdat je het leuk en waardevol vindt. De ontwikkeling van goede beweeg FUNdamentals (klik hier voor NOC*NSF meerjaren opleidingplan.pptx) zijn daarvoor cruciaal. Op jonge leeftijd heb ik het geluk gehad dankzij goede coaches en docenten plezier in bewegen te ontwikkelen en daarmee een goede basis voor talentontwikkeling in de sport en een duurzaam gezond leven te leggen. Dat gun ik iedereen.

Geef een reactie