20 principes ‘to #thrive’ – principe 3 “zoek gelijkgestemden en weerstand op”

Je hebt plezier in wat je doet en beleeft alles als een spel, als het spel van verbetering. Op een bepaald moment wil je meer dan de mensen in je omgeving. Je wilt verder. Je voelt je niet meer op je plek, je raakt afgeleid en verveeld. Principe 3 "zoek gelijkgestemden en weerstand op".

3. Zoek gelijkgestemden en weerstand op

Op een bepaald moment bleek ik talent te hebben voor mijn tak van sport, voor handbal. Ik viel op tijdens wedstrijden en werd geselecteerd voor een provinciale jeugdselectie. Natuurlijk sterkt flow-verveling-angstdat je motivatie. Dat waar je hard voor werkt valt op. Een fijn gevoel van waardering. Daarnaast krijg je de gelegenheid meer te trainen onder leiding van betere trainers. Ook fijn daar word je immers sneller beter van. Het meest waardevol van deze ervaring vond ik echter dat ik terecht kwam in een andere omgeving. In een omgeving met talentvolle sporters die er allemaal bewust voor kozen dat talent optimaal te willen ontwikkelen. Een omgeving die je uitdaagt en ondersteunt tegelijkertijd. Waar je keer op keer beproefd wordt zonder dat je je motivatie verliest door gevoelens van verveling, angst of frustratie. Waar er eigenlijk net iets meer van je gevraagd wordt dan je denkt aan te kunnen zonder dat je overvraagd wordt. Een omgeving met allerlei verschillende talenten als het om handbal gaat maar eenzelfde mentaliteit. Die omgeving gaf mij de kans mijn talent echt versneld te ontwikkelen. Ik kwam terecht in een omgeving die de kans op flow-ervaringen aanzienlijk vergrootte.

Mihaly Csikszentmihalyi heeft veel onderzoek gedaan naar flow. Hij beschrijft het als een moment waarin het uitvoeren van taken nauwelijks energie lijkt te kosten. Een plezierig moment dat wordt ervaren met 100% aandacht, waarin volledig opgegaan wordt in de activiteit en er niets anders meer toe doet. Flow is in zijn bewoording de hoogste status van intrinsieke motivatie. Een veelvuldige status van flow leidt onder andere tot persoonlijke groei, sterkere relaties en meer levensgeluk. Csikszentmihalyi heeft veel onderzoek gedaan naar voorwaarden om de kans op flow-ervaringen te vergroten. Het doen van een plezierige taak of activiteit en stellen van de juiste doelen is de basis (daarover later bij een andere inzichten meer). Drie andere voorwaarden zijn

  1. een perfecte balans tussen uitdaging en vaardigheid, en
  2. het met 100% aandacht bezig zijn met een activiteit, en
  3. 'in sync' blijven met je omgeving.

Wanneer je een omgeving vindt met gelijkgestemden en weerstand ervaart word je uitgedaagd en ben je 'in sync'. Aan voorwaarde een en drie is dan voldaan. Daarnaast raak je niet afgeleid door mensen die conflicteren met jouw belangrijkste waarde om jezelf te willen ontwikkelen. Ze inspireren je zelfs. En juist dat is fundamenteel om aan de tweede voorwaarde te voldoen.

Klik hier voor een Ted Talk van Mihaly Csikszentmihalyi.

Toevalligerwijs kwam ik terecht in een omgeving met gelijkgestemden die mij uitdaagden en inspireerden. De ideale omgeving om mijn talent, mijn potentieel, verder te ontwikkelen. De trainers en coaches die mij die kans gaven ben ik nog steeds zeer dankbaar. Ze hebben mij de kans gegeven een zeer waardevol levensinzicht te ervaren.

Geef een reactie